Peticija za oslobadjanje Arhiepiskopa Jovana (Latin)

Potpredsedniku Sjedinjenih američkih država (Džou Bajdenu)

Uvaženom Džonu K. Keriju, državnom sekretaru SAD

Njihovim Ekselencijama

Ban Ki-Munu, generalnom sekretaru UN

Nikoli Gruevskom, premijeru BJRM

Dr Georgu Ivanovu, predsedniku BJRM

Paju Aviroviku, stalnom predstavniku BJRM u Ujedinjenim nacijama

Uvaženom Adnanu Jašariju, ministru pravde BJRM

Vaše Ekselencije,

Na zvaničnom veb-sajtu Vlade BJRM (http://vlada.mk/node/299?language=en-gb) možemo pročitati da premijer BJRM Nikola Gruevski “ima jaku veru u Boga i da se vodi idealom konstantnog i istinski posvećenog rada na dobrobiti i prosperitetu njegove zemlje”.

Gruevski

U članku na veb-stranici stalne misije BJRM u UN, sa naslovom “Letters of Appreciation from theUnited Nations Secretary-General Ban Ki-moon”, datiranog 24/08/2012, (http://www.missions.gov.mk/un-newyork/media-center/press-releases/letters-of-appreciation-from-the-united-nations-se), napisano je da generalni sekretar Ujedinjenih nacija “ističe svoje pozitivne utiske nakon posete i razgovora sa visokim zvaničnicima države”.

BanKimoon-FYROM

Da li je njegova Ekselencija generali sekretar Ujedinjenih nacija upoznata sa dugogodišnjom totalitarnom politikom države BJRM u pokušaju da kontroliše Crkvu brutalnim kampanjama zastrašivanja i terora?

Da li zna da je u poslednjih dvanaest godina Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski Jovan VI (Vraniškovski), koji je svepravoslavno poznat i priznat kao kanonski prelat drevne Ohridske arhiepiskopije, bio sedam puta zatvaran ili u pritvoru zbog fiktivnih “kriminalnih aktivnosti”?

handcuffs

Da li zna da je pravi razlog ove državne torture taj što se Arhiepiskop Jovan nije rukovodio poništenjem “Dogovora o uspostavljanju crkvenog jedinstva” od strane države BJRM, a koji su 2000. godine potpisali delegati takozvane “Makedonske crkve” i Srpske Patrijaršije, i umesto toga je ušao u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa Srpskom Patrijaršijom, a time i sa vaseljenskom pravoslavnom crkvom širom sveta?

Passover2008_Jerusalem_detail

Da li zna da su Arhiepiskop Jovan i drugi članovi Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije fizički napadnuti u više navrata i da su crkve koje su sagradili ili koristili uništene, što je i potvrđeno izveštajem organizacije Freedom House za Makedoniju iz 2006. godine?

Destroyed_temple_Monastery_Chrysostomos

Da li je upoznat sa nehumanim uslovima zatočeništva Arhiepiskopa Jovana? Da li zna da je zatvoren u ćeliji dvadeset tri sata dnevno i da ima samo jedan sat za šetnju? Da li zna da mu je zabranjeno da ga posete čak i njegova majka i sestra, kao i da čita knjige itd.? Da li zna da su mu uskraćene posete, kao i pravo da prima Sveto Pričešće, čak i njegovo versko pravo na ispovest – uprkos činjenici da ima dijabetes i ozbiljne zdravstvene probleme sa kičmom?

Da li zna da je Amnesty International ustanovio da je Arhiepiskop Jovan “zatvorenik savesti”?

Možda okrutan i konstantan progon Arhiepiskopa Jovana, tokom kojeg policija ne može da identifikuje njegove napadače , pokazuje “jaku veru u Boga” i rukovođenje “idealom konstantnog i istinski posvećenog rada na dobrobiti i prosperitetu njegove zemlje” u korist njegovih progonitelja? Kakve bi gore stvari Vlada g. Gruevskog činila prema svojim građanima kad on ne bi bio verujući hrišćanin, kakav tvrdi da jeste?

Mi, potpisnici peticije, ne može više biti nemi saučesnici u ovom zločinu i zahtevamo momentalno oslobađanje Arhiepiskopa ohridskog Jovana!

06-12-FYROMs-Embassy-Washington

On i njegova pastva treba da budu ostavljeni na miru, Ohridskoj Arhiepiskopiji treba da bude zagarantovano pravo da se registruje kao verska zajednica, i njenim članovima treba da bude vraćena konfiskovana imovina – bez neprihvatljive ucene da je oslobađanje Arhiepiskopa Jovana uslovljeno njegovim trajnim odlaskom iz BJRM! Takve ucene ne mogu biti tolerisane u slobodnom svetu, kome država BJRM tvrdi da pripada! Budući da reči ništa ne znače, neka pokažu DOKAZ svojih tvrdnji: neka zaustave progon Arhiepiskopa Jovana od strane države i svu ovu nepravdu ODMAH!

Apelujemo da Vaše Ekselencije upotrebe sva moguća sredstva odmah kako bi vršenje ovog zločina bilo zaustavljeno jednom zauvek, pre dolaska nove godine. Neka verski progoni postanu prošlost. Dosta je bilo, “vremena se menjaju”. Pravda za sve!

Potpišite peticiju

serbian1lat

https://secure.avaaz.org/el/petition/Joe_Biden_John_Kerry_Ban_Kimoon_Nikola_Gruevski_Gjorge_Ivanov_Free_Archbishop_Jovan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s