Петиција за ослобађање архиепископа Јована (Ћирилица)

Потпредседнику Сједињених америчких држава (Џоу Бајдену)

Уваженом Џону К. Керију, државном секретару САД

Њиховим Екселенцијама

Бан Ки-Муну, генералном секретару УН

Николи Груевском, премијеру БЈРМ

Др Георгу Иванову, председнику БЈРМ

Пају Авировику, сталном представнику БЈРМ у Уједињеним нацијама

Уваженом Аднану Јашарију, министру правде БЈРМ

Ваше Екселенције,

На званичном веб-сајту Владе БЈРМ (http://vlada.mk/node/299?language=en-gb) можемо прочитати да премијер БЈРМ Никола Груевски “има јаку веру у Бога и да се води идеалом константног и истински посвећеног рада на добробити и просперитету његове земље”.

Gruevski

У чланку на веб-страници сталне мисије БЈРМ у УН, са насловом “Letters of Appreciation from theUnited Nations Secretary-General Ban Ki-moon”, датираног 24/08/2012, (http://www.missions.gov.mk/un-newyork/media-center/press-releases/letters-of-appreciation-from-the-united-nations-se), написано је да генерални секретар Уједињених нација “истиче своје позитивне утиске након посете и разговора са високим званичницима државе”.

BanKimoon-FYROM

Да ли је његова Екселенција генерали секретар Уједињених нација упозната са дугогодишњом тоталитарном политиком државе БЈРМ у покушају да контролише Цркву бруталним кампањама застрашивања и терора?

Да ли зна да је у последњих дванаест година Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован ВИ (Вранишковски), који је свеправославно познат и признат као канонски прелат древне Охридске архиепископије, био седам пута затваран или у притвору због фиктивних “криминалних активности”?

handcuffs

Да ли зна да је прави разлог ове државне тортуре тај што се Архиепископ Јован није руководио поништењем “Договора о успостављању црквеног јединства” од стране државе БЈРМ, а који су 2000. године потписали делегати такозване “Македонске цркве” и Српске Патријаршије, и уместо тога је ушао у литургијско и канонско јединство са Српском Патријаршијом, а тиме и са васељенском православном црквом широм света?

Passover2008_Jerusalem_detail

Да ли зна да су Архиепископ Јован и други чланови Православне Охридске Архиепископије физички нападнути у више наврата и да су цркве које су саградили или користили уништене, што је и потврђено извештајем организације Freedom House за Македонију из 2006. године?

Destroyed_temple_Monastery_Chrysostomos

Да ли је упознат са нехуманим условима заточеништва Архиепископа Јована? Да ли зна да је затворен у ћелији двадесет три сата дневно и да има само један сат за шетњу? Да ли зна да му је забрањено да га посете чак и његова мајка и сестра, као и да чита књиге итд.? Да ли зна да су му ускраћене посете, као и право да прима Свето Причешће, чак и његово верско право на исповест – упркос чињеници да има дијабетес и озбиљне здравствене проблеме са кичмом?

Да ли зна да је Amnesty International установио да је Архиепископ Јован “затвореник савести”?

Можда окрутан и константан прогон Архиепископа Јована, током којег полиција не може да идентификује његове нападаче , показује “јаку веру у Бога” и руковођење “идеалом константног и истински посвећеног рада на добробити и просперитету његове земље” у корист његових прогонитеља? Какве би горе ствари Влада г. Груевског чинила према својим грађанима кад он не би био верујући хришћанин, какав тврди да јесте?

Ми, потписници петиције, не може више бити неми саучесници у овом злочину и захтевамо моментално ослобађање Архиепископа охридског Јована!

06-12-FYROMs-Embassy-Washington

Он и његова паства треба да буду остављени на миру, Охридској Архиепископији треба да буде загарантовано право да се региструје као верска заједница, и њеним члановима треба да буде враћена конфискована имовина – без неприхватљиве уцене да је ослобађање Архиепископа Јована условљено његовим трајним одласком из БЈРМ! Такве уцене не могу бити толерисане у слободном свету, коме држава БЈРМ тврди да припада! Будући да речи ништа не значе, нека покажу ДОКАЗ својих тврдњи: нека зауставе прогон Архиепископа Јована од стране државе и сву ову неправду ОДМАХ!

Апелујемо да Ваше Екселенције употребе сва могућа средства одмах како би вршење овог злочина било заустављено једном заувек, пре доласка нове године. Нека верски прогони постану прошлост. Доста је било, “времена се мењају”. Правда за све!

Потпишите петицију

https://secure.avaaz.org/el/petition/Joe_Biden_John_Kerry_Ban_Kimoon_Nikola_Gruevski_Gjorge_Ivanov_Free_Archbishop_Jovan

serbian1cyr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s