Јован (Вранишковски)

Јован VI (световно Зоран Вранишковски, Битољ, 28. фебруар 1966) архиепископ је охридски и митрополит скопски.

Рођен је у Битољу 28. фебруара 1966. и на крштењу је добио име Зоран. Завршио је гимназију математичког смера у родном граду, после чега је уписао Грађевински факултет у Скопљу, који је завршио 1990. године.

На Богословски факултет у Београду уписао се исте године и завршио га је 1995. године. Године 1998. замонашио се и узео име Јован, по Светом Јовану Златоустом. Исте године је рукоположен у јерођакона и јеромонаха, а касније и у епископа.

Као митрополит велешки и повардарски одговорио је позитивно на апел патријарха српског Павла на канонско јединство са Пећком патријаршијом 22. јуна 2002. године. Као канонски митрополит велешки и повардарски постављен је за патријарашког егзарха аутономне Охридске архиепископије 23. септембра 2002. године. После формирања Светог архијерејског синода Охридске архиепископије, дана 25. децембра 2003, изабран је за архиепископа охридског. Учесник је многих међународних симпозијума и семинара.

Архиепископ Јован VI је био осуђен на 18 месеци затвора осудом у Републици Макединији. Суд у Велесу га је 11. маја 2012. године у поновљеном поступку осудио на две и по године затвора због утаје пореза у периоду када је био владика Македонске православне цркве.

Дана 31. октобра 2011. архиепископ Јован је одбранио докторску дисертацију на Теолошком факултету Универзитета у Солуну на тему: „Јединство Цркве и савремени црквени проблеми: упоредно излагање теологије Светог Максима Исповедника“.

У јулу 2013. суд у Македонији га је осудио на три додатне године затвора.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%92%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8

Отпустите Архиепископ Јован

https://secure.avaaz.org/el/petition/Joe_Biden_John_Kerry_Ban_Kimoon_Nikola_Gruevski_Gjorge_Ivanov_Free_Archbishop_Jovan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s