Παραμένει στη φυλακή ο αρχιεπίσκοπος, παρά την απόφαση απελευθέρωσης!

Το Γραφείο Δημόσιας Εισαγγελίας στα Σκόπια έχει καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης για την απελευθέρωση του επισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, κρατώντας τον με τον τρόπο αυτό στη φυλακή, αναφέρει το Β92. Προηγουμένως, το δικαστήριο αποφάσισε ότι στον Επίσκοπο Ιωάννη [Γιόβαν] θα πρέπει να χορηγηθεί απελευθέρωση υπό όρους, και να αφεθεί ελεύθερος στις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ, το σημείο καμπής ήρθε «την τελευταία στιγμή». Ο επίσκοπος εκτίει ποινή για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ, και προσήχθη σε δίκη με κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από τη μη αναγνωρισμένη κανονικώς Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία (MPC).

Ο Γιόβαν Βρανίσκοφσκι ήταν μέλος της MPC, αλλά αργότερα προσχώρησε «σε κανονική ενότητα με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC)», και τώρα είναι ο επικεφαλής της «Σερβικής Εκκλησίας στη Μακεδονία», ανέφερε ο οργανισμός Beta σε έκθεσή του την Τρίτη.

Η ανακοίνωση του γραφείου της βασικής εισαγγελικής αρχής για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς δηλώνει ότι πιστεύει ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι συνθήκες για την απόφαση να τον απελευθερώσουν, καθώς και «εάν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της απελευθέρωσης.»

Αναφέρει επίσης ότι ο δημόσιος κατήγορος πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις για «αλλαγή των περιστάσεων που δείχνουν ότι ο καταδικασθείς στο μέλλον μπορεί να συνεχίσει να διαπράττει εγκληματικές πράξεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη που του δείχνουν κατά τη χορήγηση της προσωρινής αποφυλάκισης».

Το ίδιο Γραφείο βασικής εισαγγελίας ανέφερε σε δήλωσή του στις 12 Ιανουαρίου, μετά την παραλαβή της απόφασης για την απελευθέρωση του Βρανίσκοφσκι, ότι, «μετά από ανάλυση των περιστάσεων, καθορίζεται ότι η λύση ήταν νόμιμη», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης».

Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία μήνυσε τον επίσκοπο, είναι τώρα υπέρ της απελευθέρωσής του. Μετά τη μεσολάβηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα τέλη του 2014, η MPC ζήτησε από την κυβέρνηση να «δείξει έλεος» προς τον Βρανίσκοφσκι.

Μετά την ανακοίνωση ότι θα αφεθεί ελεύθερος λόγω «καλής συμπεριφοράς» η SPC δήλωσε ότι επιδιώκει την «άνευ όρων απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες». Η SPC πιστεύει ότι η φυλάκιση του επισκόπου ήταν μια συνέπεια πολιτικών αποφάσεων, δηλαδή λόγω της διαφοράς μεταξύ των εκκλησιών. Η Σερβική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την MPC ως αυτοκέφαλη.

Πηγή: http://www.independent.mk/articles/13511/Macedonia+Bishop+Kept+in+Jail+Despite+Deal+to+Release+Him

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s