ΣΚΟΠΙΑ Φυλακίσεις χωρίς τέλος για τον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη

Χωρίς τέλος είναι οι περιπέτειες τις οποίες βιώνει περισσότερα από δέκα χρόνια ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, Ιωάννης. Κατά την τελευταία δεκαετία επτά φορές έχει φυλακιστεί ή προφυλακιστεί και έχει περάσει συνολικά περί τα πέντε χρόνια στις φυλακές των Σκοπίων.

Από τα δικαστήρια της γείτονος έχουν εκδοθεί σε βάρος του πέντε καταδικαστικές αποφάσεις, με κατηγορίες που από σημαίνοντες ιεράρχες, όπως ο πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, καθώς και από πολιτικά πρόσωπα, έχουν χαρακτηριστεί «στημένες» και «κατασκευασμένες». Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά την υπόθεση, οι περιπέτειες του 48χρονου σήμερα αρχιεπισκόπου Αχρίδος οφείλονται στη σθεναρή στάση του απέναντι στην αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων», την οποία η μητέρα εκκλησία, της Σερβίας, θεωρεί σχισματική, καθώς περιφρονεί βασικές αρχές της ορθοδόξου εκκλησιολογίας και προτάσσει εθνοφυλετικές σκοπιμότητες. Από τον Ιούλιο του 2013 ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι ξανά φυλακισμένος μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Την αποφυλάκισή του ζήτησαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας, η Σύνοδος των Κανονικών Επισκόπων της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής και άλλοι φορείς. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η απόφαση στηρίχθηκε σε ψευδές και κατασκευασμένο κατηγορητήριο και ήρθε ως συνέχεια μακροχρόνιων διώξεων, συλλήψεων και φυλακίσεων του αρχιεπισκόπου.
Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι έχει δηλώσει ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι κρατούμενος για πολιτικούς λόγους.

Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ
Τον Μάιο του 2002, σε συνάντηση που έγινε στο Νις, επιχειρήθηκε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της μητέρας εκκλησίας της Σερβίας και της μητρόπολης των Σκοπίων. Όμως σχεδόν ένα μήνα μετά η ιερά σύνοδος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, η αυτοπροσδιοριζόμενη ως «Μακεδονική», πιεζόμενη και από πολιτικούς παράγοντες, απέρριψε τη συμφωνία του Νις. Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο Ιωάννης, μητροπολίτης τότε Βελεσσών και Παραβαρδαρίου, και επανέφερε τη μητρόπολή του στους κόλπους της μητέρας εκκλησίας της Σερβίας. Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε το μαρτύριό του. Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων κήρυξε τον Ιωάννη έκπτωτο. Την ίδια ημέρα, χωρίς εντολή του δικαστηρίου, η αστυνομία εξέβαλε βίαια τον μητροπολίτη και τους μοναχούς από το μητροπολιτικό μέγαρο των Βελεσσών και λίγες ημέρες μετά με τον ίδιο βίαιο τρόπο τους έδιωξε από την ιερά μονή Αγίου Γεωργίου στο Νεγότινο, όπου προσωρινά είχε μεταφερθεί η έδρα της μητρόπολης.
Η Ιερά Σύνοδος της σερβικής εκκλησίας απάντησε ορίζοντας τον Ιωάννη έξαρχο του πατριαρχείου της Σερβίας στα Σκόπια.

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ
• Ιούλιος 2003: Ο μητροπολίτης Ιωάννης συλλαμβάνεται από την αστυνομία ενώ τελούσε το μυστήριο του βαπτίσματος στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου των Βιτωλίων (Μοναστηρίου). Προφυλακίζεται για πέντε ημέρες και με την κατηγορία της αυθαιρέτου εισόδου στον ναό οδηγείται σε δίκη στις 31 Οκτωβρίου 2003. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή δύο ετών.
• Ιανουάριος 2004: Μετά το πέρας της κυριακάτικης θείας λειτουργίας, οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη και τους εκεί παρευρισκόμενους αρχιερείς, ιερείς, μοναχούς, μοναχές και λαϊκούς. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, ο οποίος προφυλακίστηκε για είκοσι ημέρες με την κατηγορία της αναζωπύρωσης θρησκευτικού και εθνικού μίσους. Ο Ιωάννης άσκησε έφεση και μία εβδομάδα μετά αφέθηκε ελεύθερος.
• Ιούλιος 2005: Το εφετείο των Βιτωλίων (Μοναστηρίου) επικυρώνει πρωτόδικη απόφαση του Ιανουαρίου 2004 για 18μηνη φυλάκιση του αρχιεπισκόπου Ιωάννη, με την κατηγορία της «υποδαυλίσεως θρησκευτικού και εθνικού μίσους». Την κατηγορία αυτή είχαν προσάψει στον αρχιεπίσκοπο οι αρχές της ΠΓΔΜ. Μετά την καταδίκη του έμεινε οκτώ μήνες στις φυλακές των Σκοπίων «Idrizovo». Απηλλάγη του υπολοίπου της ποινής του ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των εκκλησιαστικών αρχών και των διεθνών οργανισμών προς τις αρχές των Σκοπίων.
Και ενώ όλοι πίστεψαν ότι το μαρτύριο του Ιωάννη τελείωσε, άρχισε νέος κύκλος διώξεων, με στόχο τώρα να πληγεί η ηθική του υπόσταση. Το δικαστήριο των Σκοπίων τον κατηγορεί ότι καταχράστηκε χρήματα – κατηγορία την οποία ο ίδιος όπως και ο πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος τη χαρακτηρίζουν ψευδή, άδικη και άριστα σκηνοθετημένη από τις αρχές της ΠΓΔΜ και τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων. Ο Ιωάννης οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές «Idrizovo».
• Φεβρουάριος 2007: Μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, το δικαστήριο αποφασίζει τη μείωση της ποινής του αρχιεπισκόπου Ιωάννου από δώδεκα σε εννέα μήνες φυλάκιση. Κατόπιν αυτού ο αρχιεπίσκοπος αποφυλακίζεται την 1η Μαΐου 2007.
• Το 2010, κατόπιν ψευδών κατηγοριών της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, καταδικάζεται ερήμην σε φυλάκιση. Την 16η Νοεμβρίου 2010, ύστερα από ένταλμα συλλήψεως, συλλαμβάνεται στα βουλγαρικά σύνορα. Το δικαστήριο της Σόφιας όμως τον απαλλάσσει και τον απελευθερώνει με το σκεπτικό ότι η καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο της ΠΓΔΜ είχε πολιτική σκοπιμότητα.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
• Στις 12 Δεκεμβρίου 2011 ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, αφού ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, αποφάσισε να εισέλθει στη χώρα του για να βρίσκεται κοντά στο ποίμνιό του. Μόλις μπήκε στο σκοπιανό έδαφος από τον μεθοριακό σταθμό Νίκης, συνελήφθη και με ταχύτατες διαδικασίες καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση και αμέσως φυλακίστηκε στις φυλακές «Idrizovo». Παράλληλα, ακολούθησε πογκρόμ διώξεων εναντίον συνεργατών του.
• Στις 2 Ιουλίου 2013 το ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων καταδικάζει τον Ιωάννη σε νέα ποινή φυλάκισης τριών ετών. Άλλα 18 άτομα, επίσκοποι, μοναχοί, μοναχές και λαϊκοί, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή με την ψευδή κατηγορία της παράνομης αγοραπωλησίας ακινήτων.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ Στημένες από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ οι κατηγορίες
Στην περιπέτεια του αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη έχει παρέμβει πολλάκις ο πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο οποίος είχε επισκεφθεί προ ημερών τη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Η τελευταία δημόσια παρέμβαση του κ. Ειρηναίου έγινε τον περασμένο Ιούλιο με επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανο, ως απάντηση σε επιστολή που του είχε στείλει ο ίδιος. Σε αυτήν ο κ. Ειρηναίος αποκαλύπτει μια «ακραίως ανάρμοστη πρόταση», όπως την αποκαλεί, την οποία διατύπωσε στην επιστολή του ο Στέφανος, προτείνοντας να αποφυλακιστεί ο Ιωάννης υπό τον όρο να εγκαταλείψει την ΠΓΔΜ.
Στην επιστολή του ο πατριάρχης Σερβίας τονίζει ότι δεν αποδέχεται τις ψευδείς καταγγελίες σε βάρος του Ιωάννη. Ο κ. Ειρηναίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κατηγορίες σε βάρος του Ιωάννη όπως αυτή της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού «είναι στημένη από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και εν γνώσει Σας και πιθανόν με την πρότασή Σας» και μιλά για «εκδίκηση της εκκλησίας Σας και της κυβερνήσεώς Σας στον άνθρωπο ο οποίος θυσιάζεται για την ενότητα της εκκλησίας…». Στην ίδια επιστολή του προς τον Στέφανο ο κ. Ειρηναίος τον εγκαλεί λέγοντας ότι θα πρέπει «να ντρέπεστε επειδή τα δικαστήρια στην ΠΓΔΜ αποφασίζουν πολιτικές καταδίκες και αυτό με την προτροπή Σας». Ο πατριάρχης Σερβίας στην ίδια επιστολή αναφέρει μάλιστα ότι ολοένα και περισσότεροι αρχιερείς της συνόδου της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων διαφωνούν με τις διώξεις σε βάρος του Ιωάννου «και μόνον Εσείς εναντιώνεστε στο να βγει από τη φυλακή». Καταλήγοντας, ο κ. Ειρηναίος ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανο ότι «η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας αποφάσισε να αρχίσει εκκλησιαστικό δικαστήριο εναντίον Σας, ως το κατ’ εξοχήν υπεύθυνο πρόσωπο για την επίμονη παραμονή της εκκλησίας Σας στο σχίσμα».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ Απάνθρωπη η καταδίκη του
Ο παναγιότατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος δήλωσε στη «ΜτΚ»: «Έναντι πιθανών σφαλμάτων η καταδίκη του ιεράρχη είναι σκληρή και απάνθρωπη. Η σκέψη μας, η ελπίδα μας και οι ευχές μας είναι να απαλυνθούν οι ποινές που του έχουν επιβληθεί και να αφεθεί ελεύθερος έστω και υπό όρους».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΤΟΣ Να απελευθερωθεί το ταχύτερο
Ο πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Τρίτος θεωρεί ότι η καταδίκη του αρχιεπισκόπου Ιωάννη εξυπηρετεί εθνοφυλετικές σκοπιμότητες: «Τα τελευταία χρόνια με πόνο ψυχής και ιερή αγανάκτηση παρακολουθούμε τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου. Ο μαρτυρικός ιεράρχης δέχεται αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια των Σκοπίων, επειδή είχε το θάρρος να διακηρύξει ότι η εκκλησία των Σκοπίων είναι σχισματική, γιατί περιφρονεί βασικές αρχές της ορθοδόξου εκκλησιολογίας και προτάσσει εθνοφυλετικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς μια χώρα που ισχυρίζεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο βάθος στηρίζει ένα απολυταρχικό καθεστώς υπό τη σιωπηλή αδράνεια και αδιαφορία της Ενωμένης Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το ταχύτερο πρέπει να απελευθερωθεί ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος για την επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος των Σκοπίων».

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/128551

One thought on “ΣΚΟΠΙΑ Φυλακίσεις χωρίς τέλος για τον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη

Leave a comment