Bulgarian – български

1. Йован VI Охридски

Йован VI Охридски със светско име Зоран Вранишковски е архиепископ на Православната охридска архиепископия в Бивша югославска република Македония.

Зоран Вранишковски е роден на 28 февруари 1966 година в Битоля, където завършва гимназия. Учи в Скопие и в 1990 година се записва във Факултета по теология в Белград, който завършва през юни 1995 година.

Вранишковски става монах през февруари 1998 година, а през юли 1998 е ръкоположен за епископ на непризнатата от другите православни църкви ”Македонска православна църква”. През март 2000 година става епископ на Велешката епархия. В 2002 година преговорите между Сръбската православна църква и отцепилата се от нея ”Македонска православна църква” се провалят и трима епископи на ”Македонската православна църква” — Йован Велешки, Йоаким Велешки и Положки и Марко Дремвишки и Битолски приемат т.нар. Нишко споразумение и образуват Православната охридска архиепископия. На 23 септември 2002 година Йован Велешки е ръкоположен за екзарх на Православната охридска архиепископия на събрание на Сръбската православна църква.

”Македонската православна църква” спира всякакви връзки с духовенството на тази призната църква, а архиепископ Йован бива политически преследван от властите в Бивша югославска република Македония. В 2005 година е осъден на 18 месеца затвор за разпалване на национална и верска омраза, раздор и нетърпимост. Подсъдим е за незаконно присвояване на 325 000 евро от капитала на ”православна църква”, но заявява, че е невинен.

През ноември 2010 година българските власти задържат Вранишковски по издадена за него заповед за арест от Интерпол заради присъда в Република Македония за „насаждане на етническа омраза и присвояване на църковни пари.“ На 4 януари 2011 година Софийският апелативен съд отказва исканата от властите в Бивша югославска република Македония екстрадиция, отменя мярката за неотклонение „домашен арест“ на Вранишковски и забраната да напуска България. През 2012 година съдът в Република Македония го осъжда на 2,5 години затвор.

2. Резолюция: пусна архиепископ Йован!

До:
Вицепрезидента на Съединените американски щати Джо Байдън
Почитаеми държавен секретар на САЩ Джон Ф. Кери,

Техни превъзходителства
Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун,
Министър-председателя на Бившата югославска република Македония Никола Груевски,
Президента на БЮРМ д-р Георге Иванов,
Постоянния представител на БЮРМ в ООН Пайо Авирович,
Уважаемия министър на правосъдието на БЮРМ Аднан Яшари,

Ваши Превъзходителства,
В официалния сайт на правителството на БЮРМ (http://vlada.mk/node/299?language=en-gb) четем, че министър-председателят на БЮРМ Никола Груевски „има силна вяра в Бога и се ръководи от идеала за постоянна и наистина всеотдайна работа за благоденствието и просперитета на страната си“.

Gruevski
На уеб-страницата на Постоянното представителство на БЮРМ в ООН, в статия, озаглавена „Благодарствени писма от генералния секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки-мун“ и с дата 24/08/2012, (http://www.missions.gov.mk/un-newyork/media-center/press-releases/letters-of-appreciation-from-the-united-nations-se/), четем, че генералният секретар на Организацията на обединените нации „подчертава положителните си впечатления от посещението и разговорите с висши представители на страната.“

BanKimoon-FYROM

Знае ли Негово Превъзходителство Генералният секретар на Организацията на обединените нации за прилаганата отдавна тоталитарната политика в БЮРМ, за амбициите на държавата да наложи контрол върху Църквата посредством кампании за сплашване и терор?

Знае ли, че през последните дванайсет години Негово Блаженство Охридския архиепископ и Скопски митрополит Йован VI (Вранишковски), известният и признат в целия православен свят каноничен архиерей на древната Охридската архиепископия, е бивал седем пъти хвърлян в затвора или в ареста, за фиктивни „престъпни дейности“?

handcuffs

Знае ли, че причината за това държавно изтезание е, че архиепископ Йован не се съобрази с наложеното от държавата премахване на „Споразумението възстановяване на църковното единство“, подписано през май 2002 г. от представители на наречената „Македонска църква“ и Сръбската православна патриаршия, а влезе в литургично и канонично единство със Сръбската патриаршия, вследствие на което и с всички православни църкви по света?

Знае ли, че архиепископ Йован и други членове на Православната Охридската архиепископия са ставали доста пъти жертва на нападения, а построените или използвани от тях църкви са били разрушавани, както се потвърждава от доклада на „Дома на Свободата“ (Freedom House) за БЮРМ през 2006 г.?

Destroyed_temple_Monastery_Chrysostomos

Знае ли за нечовешките условия на затвор на архиепископ Йован? Че той е затворен в килия в продължение на 23 часа на ден и му се позволява само с 1 час за разходка?Че са забранени всякакви посещения при него, дори и за майка му и сестра му? Че му е забранено да чете книги и др., без разрешение за излизане, без право да приема Свето причастие, и дори и без право на изповед? И всичко това при положение, че страда от диабет и има сериозни с гръбначния стълб.

Знае ли, че организацията „Международна Амнистия“ (Amnesty International) е признала, че Архиепископ Йован е затворник на съвестта?

Или може би жестокото и непрекъснато преследване на архиепископ Йован, при което полицията никога не може да идентифицира нападателите срещу него, показва „силната вяра в Бога“ и „идеала за постоянна и наистина всеотдайна работа за благоденствието и просперитета на страната“ на неговите преследвачи? Какво друго по-лошо би могло да извърши Правителството на г-н Груевски срещу гражданите на страната, ако той не беше вярващ християнин, какъвто твърди, че е?

Ние, долуподписаните, не можем да останат безмълвни съучастници в това престъпление и настояваме за незабавно освобождаване на Охридския архиепископ Йован!

06-12-FYROMs-Embassy-Washington

Той и е неговото паство трябва да бъдат оставени на мира. На Православната Охридската архиепископия трябва да бъде предоставено правото да се регистрира като религиозна общност и нейните членове трябва да си възстановят конфискувано им имущество – без неприемливото изнудване, че освобождаването на архиепископ Йован е възможно при условие, че той ще напусне безвъзвратно БЮРМ! Такова изнудване не е допустимо в свободния свят, към който БЮРМ твърди, че принадлежи! Тъй като думите нямат реално значение, защо не ДОКАЖАТ с действия техните твърдения? Нека спрат наложеното от държавата преследване на архиепископ Йован и цялата тази несправедливост – СЕГА!

Ваши Превъзходителства, молим Ви да използвате веднага всички възможни средства, така че това престъпление да спре да бъде извършено, веднъж завинаги, преди настъпването на Нова година. Помогнете религиозното преследване да остане в миналото. Стига толкова, „времената се променят“. „Справедливост за всички!“.

https://secure.avaaz.org/el/petition/Joe_Biden_John_Kerry_Ban_Kimoon_Nikola_Gruevski_Gjorge_Ivanov_Free_Archbishop_Jovan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s